‘Beweging en contact met de baby’

 

‘afgestemd zijn op elkaar’

 

‘weten wat je mogelijkheden zijn als de bevalling begint’

 

‘zoveel mogelijk samen doen’

 

Lijkt je dit leuk? Dan zou zwangerschapshaptonomie bij jou kunnen passen.  Jullie krijgen tools voor de zwangerschap, voor als de bevalling begint, voor de periode net na de geboorte, maar vaak is het ook bruikbaar in heel veel andere situaties. Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Lees dan verder over zwangerschapshaptonomie of lees onderaan een paar reacties van stellen die jullie zijn voorgegaan. 

De eerste afspraak voor zwangerschapshaptonomie is meestal rond de 20 weken zwangerschap. In totaal 5 bijeenkomsten voor de geboorte en 1 afspraak 6 weken na de geboorte.

De vader en moeder krijgen mogelijkheden aangedragen om al tijdens de zwangerschap meer contact te ontwikkelen met hun kindje. Door het groeiende kindje in de buik, is het voor de moeder telkens opnieuw zoeken naar een nieuwe balans. De vader/partner leert hoe hij tijdens de zwangerschap al daarbij kan ondersteunen.

Zwanger zijn, of bevallen is telkens weer nieuw, en daardoor vaak ook spannend. Dat kan ook niet anders. Mocht de spanning, angst te groot worden, of er ontstaat het gevoel van blokkeren, en niet meer kunnen herstellen richting ontspanning. Lees dan verder bij haptotherapie; haptotherapie biedt een intensiever programma, waarbij het ook mogelijk is om weer het eigen vermogen en kracht te ervaren. En op die manier met meer regie en vertrouwen uit te kijken naar de geboorte. Ook kun je hierover meer lezen op www.metgevoelbevaltbeter.nl

 

 

Wat komt er zoal aan bod? 

Ruimte maken

Tijdens de zwangerschap groeit de baby en neemt meer ruimte in. Ook groeien de mogelijkheden voor contact met het kindje; zelfs de partner kan rond de 20 weken zwangerschap de baby al voelen. Voor de moeder wordt het in de loop van de zwangerschap vaak zwaarder om het te dragen. Middels de haptonomische begeleiding leert de partner vaardigheden, waarbij de moeder meer ruimte gaat ervaren en hun kindje weer vanuit haar eigen zwaartepunt kan dragen. Dit vergroot haar soepelheid en veerkracht. Dit zijn tevens belangrijke vaardigheden tijdens het geboorteproces.  

Geboorte

De begeleiding is een voorbereiding op het geboorteproces; waaronder ook het omgaan met de weeën. Door dit op verschillende manieren te oefenen, kan de moeder tijdens het geboorteproces meer aanvoelen wat ze wel of niet nodig heeft, en kan de partner haar daar bij begeleiden. Elke geboorte verloopt weer anders, maar doordat de moeder en de partner meer gevoel hebben ontwikkeld voor henzelf, elkaar en het kindje, biedt dit een basis waarop ze de verschillende fases van het geboorteproces meer samen kunnen doen in meer rust en vertrouwen.

Na de geboorte

De haptonomische begeleiding ondersteunt bij het vinden van een nieuw evenwicht na de geboorte. Naast de rol als partners, zal de invulling van het moeder/vaderschapsrol aandacht vragen. En is het mogelijk in deze intensieve periode, elkaar ook te ontmoeten als partners? Dit vraagt aandacht en tijd. De begeleiding kan daarbij ondersteunend zijn.

 


Ervaringen:

Voor de zwangerschap van ons tweede kindje was ik op zoek naar een manier om in contact te komen met de baby.Omdat we een dochter van 3 jaar hebben, is het risico aanwezig dat de zwangerschap ongemerkt voorbijglijdt. Aangezien mijn partner en ik beiden een eigen bedrijf hebben, schiet 'samen genieten van de zwangerschap' er al snel bij in.Bij de zwangerschap van mijn dochter werden we op haptonomische wijze begeleid, en dit hebben we als prettig ervaren. Dit keer wilde ik graag begeleid worden door iemand die met twee benen op de grond staat (letterlijk en figuurlijk), die zorgde dat mijn partner en ik even stilstonden bij het nieuwe leven in mijn buik, en op die manier contact konden leren maken met het kindje. Miranda heeft ons heel fijn geholpen; zonder zweverig te zijn, maar wel ons twee 'denkers' geleerd meer te 'voelen'. Tijdens de bevalling heb ik veel aan de begeleiding gehad, door de begeleiding zaten mijn vriend en ik helemaal op 1 lijn, en hebben we het echt samen kunnen doen.Voor ons was dit de perfecte manier om eens per week een uur helemaal met de zwangerschap/ons kindje bezig te zijn, en om ons optimaal en ontspannen voor te bereiden op de bevalling. Rimke & Niels

Miranda heeft ons zeer goed begeleid tijdens de zwangerschap. We hebben zowel als moeder en als vader bewust contact kunnen maken met onze ongeboren zoon. Het was een moment van volledige aandacht voor elkaar, waarin we heel bewust bezig waren met het beleven van de zwangerschap. De ontspanningsoefeningen waren leuk en leerzaam. We hebben het als bijzonder ervaren om hier kennis mee te maken. Karin & Hugo

Wij kozen voor haptotherapie als cursus tijdens de zwangerschap. We wilden een cursus waarin onze rollen beide goed naar voren konden komen. Waarin de rol van de aanstaande moeder om de rust te blijven vinden, ook wanneer het even moeilijk is, maar dat ook de rol van de aanstaande vader daarin met fijne 'tools'kan bijdragen. Miranda heeft een fijne omgang met humor waardoor wij ons elke keer op ons gemak voelde. Wat we vooral hebben geleerd is om bewust te zijn van hoe je omgaat met pijn, angst of hoe je op anderen reageert. Door oefening hebben we geleerd hier voor onszelf goed op te reageren maar ook vooral hoe de partner op de signalen vanuit de vrouw kan inspelen. Hierdoor werd onze band nog meer versterkt en zijn we goed naar de bevalling toe gewerkt en hebben we deze samen goed kunnen doorstaan. Vooral dat woord 'samen' hebben we uit deze therapie geleerd en passen we nog dagelijks toe. Wouter en Elin